A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében webáruházunkban cookie-kat használunk. Részletes információ
Termékek Menü

A Pálinkárium története

1811. Pálinkafőzés árendában

Az 1800-as évek elejétől a mai Pannonhalmi borvidék területén Szent Mihály napjától Pünkösdig árendában pálinkaégetést engedélyezett a Méltóságos Szent-Mártonyi Uraság a jobbágyoknak.

1833. Alapanyagok

A szentmártoni, ravazdi, tényői, kajári, nyalkai főzdék alapanyaga elsősorban a törköly, söprű, bor, gyümölcs (főleg szilva), krumpli és gabona volt.

1838. Kereskedelmi főzés

A tényői vendégfogadó és mészárszéknek "Szabad maga Borát és pálinkáját egész esztendőben illő áron, igaz mértékkel mérni".

1917. A Szentmártoni főzde elődjének megalapítása

1917. január 22-én megalakul a Pannonhalma Borvidék Gyümölcsértékesítő és Központi Szeszfőző Szövetkezet 164 alapító taggal. A szövetkezet célja, hogy a tagok által rendelkezésre bocsátott gyümölcstermést lepárolja, feldolgozza, és a nyert készítményeket közösen értékesítse. A központi szeszfőzde a szövetkezet székhelyén, Győrszentmártonban (a mai Pannonhalmán) kerül felállításra, Somhegyi Gézától vásárolt területen. A szövetkezet főtulajdonosa a Pannonhalmi Főapátság 450 üzletrésszel. További jelentős tulajdonosok a Csornai Prémontrei Prépostság 25, Győri Székeskáptalan 60, Markovszky testvérek 300, Nagyécsfalui és Hegyi Hangya Szövetkezet 320, Nyúlfalui Fogyasztói Szövetkezet 320, Pannonhalma és Vidéke Szövetkezet 320 üzletrésszel.

1948. A szövetkezet megszűnése

Július 26-án a cégbíróság felszámolta a szövetkezetet a Főapátság meghatározó tulajdonviszonya miatt.

1948. Államosítás

1948-tól a főzdét a községi tanács működtette Nagy Lajos vezetésével, akinek egyben lakhelye is volt a főzde.

1963. Győr-Sopron Megyei Szikvíz, Üditőitalgyártó és Szeszfőzde Vállalat

A megyei tanács megyei rangúvá emelte a Győri Szikvíz Üzemet, mely Győr belvárosában üzemelt és hozzátartozott a révfalusi szeszfőzde is. Így létrejött a Győr-Sopron Megyei Szikvíz, Üditőitalgyártó és Szeszfőzde Vállalat a Győri- a Soproni- és Mosonmagyaróvári Szikvíz Vállalat és 11 községi főzde, köztük a Pannonhalmi Főzde egyesítésével. A Pannonhalmi mellett még az Ágfalvi, Szilsárkányi, Kajárpéci, Tényői, Téti, Pázmándfalui, Győrszentiváni, Győrújbaráti, Nyúli, Mosonszentmiklósi Főzdék kerültek könyvjóváírás útján a Szikvíz tulajdonába.

1977. Újjáépítés

1977-ben a pálinkafőzde épületét újjáépítették.

1991-ben megindul a Vállalat privatizációja

A jogutód a Primo Italgyártó Rt. lett.

1992. Földvári Lajos

1992. novemberében Földvári Lajos vásárolta meg a főzdét és az ő irányítása alatt üzemelt tovább a pálinkafőzde, mint lakossági bérfőzde.

2007. Pannonhalmi Pálinkárium

A Győri Likőrgyár megvásárolta a Pannonhalmi Pálinkafőzde épületét. A pálinkafőzés 2007 őszén indult el, hagyományos magyar technológiát használva, üstös rendszerű, szakaszos technológiával.

2008. Prémium Pannonhalmi Pálinkák

2008. tavaszán a Pannonhalmi Pálinkárium megkezdte a top prémium kategóriájú hagyományos és ágyas pálinkák piaci bevezetését.

2008. szeptember 18: Ismételt átadás

2008. szeptember 17-én került sor a Győri Likőrgyár Zrt tulajdonában működő Pannonhalmi Pálinkárium hivatalos megnyitó ünnepségére. A megnyitón beszédet tartott Bagó Ferenc, Pannonhalma polgármestere, Tajti Tamás, a Győri Fővámhivatal parancsnoka, valamint Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója.