A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében webáruházunkban cookie-kat használunk. Részletes információ elfogadom
Termékek Menü
0

Pálinka kisokos

TUDJA, HOGY HÁNY ÉVES A PANNONHALMI PÁLINKÁRIUM?

Majdnem 100! 1917-ben alapították, és többségben egyházi tulajdonban volt.

TUDJA, HOGY MIKOR VAN A PÁLINKA NAPJA MAGYARORSZÁGON?

Minden év december 6-án, ugyanis Szt. Miklós a pálinkafőzők védőszentje.

TUDJA, HOGY A PÁLINKA HÁNY ÉVES?

Majdnem 700 éves, első írásos emlékünk 1322-ből Erzsébet királynéhoz kapcsolódik.

TUDJA, HOGY A PÁLINKÁT MAGYARORSZÁGON KÍVÜL HOL LEHET ELŐÁLLÍTANI?

Ausztria négy tartományában előállított barackpárlat viselheti a pálinka nevet.

TUDJA, HOGY MIÓTA VÉDI MAGYARORSZÁGON TÖRVÉNY A PÁLINKA NÉVHASZNÁLATOT?

2008 óta.

-2008. évi LXXIII. tv.

     TUDJA, HOGY AZ ELSŐ PÁLINKA ZÁRJEGYET MILYEN PÁLINKÁRA TETTÉK FEL?

      A Pannonhalmi Pálinkárium törkölypálinkájára.

     TUDJA, HOGY HÁNYFÉLE FÖLDRAJZI EREDETVÉDELEMMEL RENDELKEZŐ PÁLINKA LÉTEZIK?

    8 féle és ebből az egyik a Pannonhalmi törkölypálinka.

    TUDJA, HOGY MIT JELENT A „KISÜSTI” ELNEVEZÉS?

    A pálinka készítés során a lepárláshoz használható, rézből készült főző és finomító üstök térfogata legfeljebb 1000 liter lehet.

TUDJA, HOGY HÁNYFÉLE GYÜMÖLCSFAJBÓL KÉSZÍTÜNK PÁLINKÁT?

Majdnem 30 fajtából. Feltétele az, hogy csak Magyarországon termett gyümölcsből készülhet.

TUDJA, HOGY MENNYI A PÁLINKA MINIMUM SZESZFOKA?

37,5% (V/V)

TUDJA, HOGY MILYEN AZ IDEÁLIS PÁLINKÁSPOHÁR?

Talpas pohár, alul öblös és középen összeszűkülő kehellyel.

TUDJA, HOGY MILYEN HŐMÉRSÉKLETEN KELL FOGYASZTANI A PÁLINKÁT?

Ideális fogyasztási hőmérséklet 16-18 oC. Sohasem hidegen!

    TUDJA, HOGY MI A PÁLINKA KÓSTOLÁS AJÁNLOTT 4 LÉPÉSE?

    1./ szemrevételezés

    2./ illatok vizsgálata

    3./ ízlelés

    4./ szárazpróba

TUDJA, HOGY MI A SZÁRAZPRÓBA?

A pálinka elfogyasztása után az üres poharat illatoljuk a kezünkben melegítve.

TUDJA, HOGY AZ ÉTKEZÉS MELYIK SZAKASZÁBAN FOGYASZTHATUNK PÁLINKÁT?

       Fogyasztható étkezés előtt (aperitív), étkezés alatt és a végén (digestív).

TUDJA, HOGY MIT NEVEZÜNK ÖREG ÁGYAS PÁLINKÁNAK?

Az aszalt gyümölcságyon érlelt pálinkát nevezzük így, mely az aszalt gyümölcstől megszíneződik.

pl: Pannonhalmi Ágyas Barack pálinka.

TUDJA, HOGY EGY KUPICA (4CL) PANNONHALMI SZAMÓCA PÁLINKÁHOZ MENNYI GYÜMÖLCS KELL?

1 pohárka (4 cl) szamóca pálinka 1,1 kg szamócából állítható elő!

    TUDJA, HOGY A PANNONHALMI PÁLINKÁRIUMBAN HÁNYFÉLE SZŐLŐ ALAPÚ PÁLINKA     KÉSZÜL?

    Irsai Olivér szőlőpálinka, Cserszegi Fűszeres szőlőpálinka, Törkölypálinka, Ágyas törkölypálinka, Ágyas       Rosé törkölypálinka.

    TUDJA, HOGY MITŐL VAN GYÖNYÖRŰ BORDÓ SZÍNE A PANNONHALMI ÁGYAS                    MEGGYPÁLINKÁNAK?

A színtelen meggypálinkát a friss gyümölcságyas érlelés színezi meg.

TUDJA, HOGY A 24 KARÁTOS ARANY PÁLINKA KEVERVE FOGYASZTHATÓ?

Egy különleges eljárásnak köszönhetően a Pannonhalmi Mézes Barackban káprázatosan lebegő arany lemezkék az itallal együtt fogyaszthatóak.

TUDJA, HOGY MIRE HASZNÁLJÁK A GASZTRONÓMIÁBAN A PANNONHALMI PÁLINKA PARFÜMÖKET?

Ételekre fújják ízesítésként.

TUDJA, HOGY MI A 2004-BEN ALAPÍTOTT PÁLINKA LOVAGREND MOTTÓJA?

„Barátság és szerelem egyik, mint másik, Pálinkával együtt egészségre válik.”