A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében webáruházunkban cookie-kat használunk. Részletes információ

Akkor...és Most

Idén ünnepli a Pannonhalmi Pálinkárium fennállásának 100. évfordulóját.

Ez az egyetlen mondat nagy büszkeséggel tölt el minket. Büszkék vagyunk, hiszen a 100 éves múlt nagyon sokat jelent: gondosan őrzött és ápolt tradíciót, magas színvonalú szakértelmet, prémium minőséget, és nem utolsó sorban az átlagosnál sokkal nagyobb kitartást és küzdeni akarást. De egyben hatalmas felelősséget is jelent. Megőrizni, fejleszteni és tovább adni az utókor számára mindazt a tudást, ami az évek során nemzedékről nemzedékre szállt. Gondoskodni arról, hogy ne csak a múltunkra lehessünk büszkék, hanem a jelenünkre és a jövőnkre is.

Hogy mi történt 100 évvel ezelőtt, mikor megépült a főzde? Nem tudjuk, nem is tudhatjuk, hiszen akkor még csak gondolatban sem léteztünk. Elolvashatjuk a korabeli feljegyzéseket, de visszamenni az időben és ott lenni az átadáskor a tudomány mai állása szerint még nem tudunk. De vissza tudunk emlékezni 10 évvel ezelőttre, mikor is egy hosszabb felújítás után a főzde újra nyitotta kapuit és útjára indult a Pannonhalmi Pálinka termékcsalád. Kollégáim közül többen is elmondhatják, hogy ők ott lehettek, és az akkor készült képeket nézegetve mosolyogva idézik fel az eseményeket.

És eljött a nap, amikor ismét itt lehetünk. Nem azért, hogy dolgozzunk, hanem hogy ünnepeljünk. Most nem mi vezetjük körbe a látogatókat, mi vagyunk a vendégek. Ugyanabban az élményben van részünk, mint amikor csoportok érkeznek főzdelátogatásra. Barabás Attila vezérigazgató úr jóvoltából egy szakmai előadást hallhatunk, majd elkezdődik a kóstolás. Itt azért már kicsit érezzük, hogy nem kívülálló emberek vagyunk; mintha lenne némi elvárás, hogy vakon kóstolás után felismerjük a pálinkákat. Az első 1-2 íz kóstolása után már lényegesen oldottabb lett a hangulat és mindenki bátran tippel. És nem hozunk szégyent sem magunkra, sem "tanárainkra", sikeresen túljutunk a próbákon. 

Jó itt lenni...jó itt lenni és felhőtlenül élvezni a szabad délutánt, melyet megízesít a finom pálinka, és persze a születésnapi torta. Mikor útnak indultunk, még szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna. Mintha azt üzenték volna az égiek, hogy ez a büntetés, amiért munka helyett ünnepelni vágytok. De mire az első pálinkák kikerültek az asztalra, az időjárás is megenyhült, kisütött a nap, így már minden értelemben felhőtlenül szórakozhatunk a délután hátralévő részében. Sorra készülnek a fotók, van aki szívesen áll a kamera elé, van aki inkább menekül. És készül jó néhány olyan kép, mely biztosan bekerül majd az emlékalbumba.

Köszönjük, hogy itt lehetünk, büszkén arra, amit közösen elértünk! Kívánunk még legalább 100 évet, a 100 évre pedig legalább 100 új terméket!

Egészségünkre!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: 100 éves a Pannonhalmi Pálinkárium